vrijdag 12 oktober 2012

ZMOK voorheen ULO


Een mooi historisch pand, prachtig gerenoveerd.

(Door Tielse aannemers die ook restaurant Buitensporig deden, en architecten uit Buren die ook pakhuizen verbouwden in Culemborg, twee mooie kantoorpanden en een huis in onze wijk, de GGD met prachtige binnenruimte in Tiel (waar wij ooit gevaccineerd werden voor Mongolië) en nog veel veel meer...)

Heel erg mooi! Zakelijk-expressionisme, bouwjaar 1921, tegelwerk binnen en buiten uit de Potterij Rembrandt in Nijmegen. Volledig gerespecteerd, een genot om naar te kijken en om temidden van zoveel schoonheid rond te mogen lopen! Een beschermd monument, een pareltje!...

Voormalige RK ULO-school, naar de heilige Thomas van Aquino vernoemd. Uitgebreid Lager Onderwijs, de onderwijsvorm die destijds was weggelegd voor "de kleine luyden en kleine middenstand" (hogere lieden konden naar de HBS, de academische elite naar het Gymnasium...) Nog niet eens zo lang geleden, minister-presidenten Jelle Zijlstra en Wim Kok doorliepen het nog!

Er is dus zeker hoop met De Sonnewijser, thans ZMOK-school genoemd: voor Zeer Moei-lijk Opvoedbare Kinderen. Fijn toch, om je kind daarop te weten straks! (Of voor je kind, om zichzelf daarop te weten!...)

Maar laten we niet struikelen over de termen (we zijn tenslotte geen autisten!...)

Er is werkelijk hoop met deze school! Waarop ik gisteren een rondleiding kreeg, die me volledig in ontspanning bracht! Het is er volgens mij echt goed toeven voor onze bijzon-dere kinderen. En je voelt dat ze openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Havo... vwo... laat maar groeien wat mogelijk blijkt in onze regio en waartoe we mogelijk zelf veel kun-nen bijdragen! (Met sterke ouders, het netwerk is groeiende, ik hoop er binnenkort expli-cieter te kunnen over schrijven...)



De school bevindt zich in de Jacob Cremerstraat 1. Wie was dan wel die Jacob Cremer? Schrijver en schilder! Thuisonderwezen! Tijdgenoot van Daens in Vlaanderen! De man die 150j. geleden in Nederland fel de strijd aanbond met kinderarbeid!!

Kun je een filmpje over bekijken op Schooltv's Beeldbank, vind je nog steeds werken van op de literatuurlijst of in de bieb, in de Scheveningse Bosjes kun je nog steeds gaan zon-nen op zijn "graf"...

Dat belooft! Dat zijn goede voortekenen! Dat geeft ontzettend veel goede energie!

Want de strijd is nog niet gestreden, de "hogere burgers" moeten ook in onze tijd nog van een en ander doordrongen. Dat het zo zoals het nu gaat, echt niet verder kan. Dat er mooiere werkelijkheden voor onze kinderen droom- en realiseerbaar zijn.

We bevinden ons in een geweldige traditie, op een krachtige historische plek.

Alleen al daarvoor loont het heel erg de moeite om voor deze school te willen gaan!

Laat de Sonnewijser inderdaad zonne-wijzer worden, zichtbaar maken dat onze kinderen niet ZMOK maar ZWoePS zijn: Zonnekinderen Wegbereiders v/e Poëtischer Samenle-ving, Met Humor (vandaar de oe).

Volg ons maar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten